Programul Operational Competitivitate: Ghid consultativ privind finantarile nerambursabile pentru micile intreprinderi inovatoare si companiile cu activitate de cercetare-dezvoltare

Finantare Cercetare POCMinisterul Fondurilor Europene (MFE) a publicat pe data de 6 Martie 2015 versiunea consultativă a Ghidului Unic pentru viitoarele apeluri în cadrul Axei Prioritare 1 “Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI) în sprijinul competitivitatii economice si dezvoltării afacerilor” a Programului Operational Competitivitate 2014 – 2020.
Axa prioritară 1 – CDI are o alocare financiară de 798 milioane euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR).

Ce se poate finanta prin Axa prioritară 1 – CDI ?

.

1. Tip proiect: Investitii pentru departamentele de CD ale Întreprinderilor.
Acest tip de proiect se adresează întreprinderilor cu activitate în domeniul CD, fiind finantate investitii initiale pentru departamentele de cercetare-dezvoltare ale acestora.
Se vor finanta proiecte ce se concentrează pe următoarele domenii tematice prioritare:

  • Specializare inteligentă
  • – Bioeconomia
    – Tehnologia informatiei si a comunicatiilor, spatiu si securitate
    – Energie, mediu si schimbări climatice
    – Eco-nano-tehnologii si materiale avansate
  • Sănătate, domeniu prioritar de interes national.

Valoarea finantării publice nerambursabile, pentru un proiect, va fi cuprinsă între 4.500.000 lei si 90.000.000 lei.

Sprijinul financiar primit va putea fi folosit pentru “investitii initiale” de tipul:

  • achizitionarea de teren;
  • constructie / modernizare / extindere / consolidare / modificare /schimbare destinatie clădiri destinate unor institute / centre / laboratoare CD;
  • achizitionarea de active corporale pentru CD: clădiri si/sau suprafete în cadrul clădirilor, instalatii, utilaje, echipamente pentru cercetare etc;
  • achizitionarea de active necorporale pentru CD

 

2. Tip proiect: Clustere de inovare
Acest tip de proiect se adresează clusterelor de inovare, fiind finantate investitii pentru cercetare-dezvoltare, activităti de inovare si activitati de exploatare în clusterele inovative.
Se vor finanta proiecte din:

  • următoarele domenii tematice prioritare de specializare inteligentă:
  • – Bioeconomia
    – Tehnologia informatiei si a comunicatiilor, spatiu si securitate
    – Energie, mediu si schimbari climatice
    – Eco-nano-tehnologii si materiale avansate
  • Sănătate, domeniu prioritar de interes national.

Valoarea finantării publice nerambursabile, pentru un proiect, este cuprinsă între 4.500.000 lei si 30.000.000 lei (max. 20.000.000 lei dacă proiectul contine activităti de inovare pentru cluster).

Finantarea primită va putea fi utilizată pentru:

  • Investitii pentru dezvoltarea de noi facilităti CD comune în clusterele de inovare si/sau modernizarea facilitătilor CD comune existente;
  • Activităti de inovare în clustere (obtinerea, validarea si protejarea brevetelor si altor active necorporale care apartin clusterului, detasarea de personal cu înaltă calificare în organizatia clusterului, achizitia de servicii de consultanta în domeniul inovării si achizitia de servicii de sprijinire a inovării);
  • Activităti de exploatare pentru sprijinirea functionării clusterelor.

 

3. Tip proiect: Întreprinderi inovatoare de tip start-up si spin-off
Acest tip de proiect se adresează întreprinderilor inovatoare cu o vechime de maximum 3 ani de tip start-up si spin-off ca potentiali beneficiari în cadrul actiunii 1.2.1: Stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare prin proiecte de CDI derulate de întreprinderi individual sau în parteneriat cu institutele de CD si universităti, în scopul inovării de procese si de produse în sectoarele economice care prezintă potential de crestere.
Domeniul de aplicare: domeniile si subdomeniile de specializare inteligentă si sănătate

Asistenta financiară nerambursabilă pe proiect: max. 840.000,00 lei si nu poate depăsi echivalentul în lei a 200.000,00 Euro.
Valoarea grantului va reprezenta maxim 90% din valoarea totală a costurilor eligibile ale proiectului.

Solicitanti eligibili:
1. Start-up-uri: întreprindere, infiintată in baza legii 31/1990, care înregistrează o vechime de maximum 3 ani în anul depunerii proiectului;
2. Spin-off-uri: întreprinderi care urmează să se înfiinteze pe baza unui rezultat obtinut în organizatii de cercetare de drept public (institutie de CD sau de învatamânt superior).

 

4. Tip proiect: Întreprinderi nou-înfiintate inovatoare
Acest tip de proiect se adresează întreprinderilor inovatoare mici, cu o vechime de maximum 5 ani, ca potentiali beneficiari în cadrul Actiunii 1.2.1: Stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare prin proiecte de CDI derulate de întreprinderi individual sau în parteneriat cu institutele de CD si universităti, în scopul inovarii de procese si de produse în sectoarele economice care prezinta potential de crestere.
Domeniul de aplicare: domeniile de specializare inteligenta si sănătate definite prin Strategia Nationala de CDI aprobata prin HG nr. 929/2014.

Asistenta financiară nerambursabilă pe proiect: max. 4.500.000 lei (echivalentul în lei a 1 milion euro) pentru regiunea Bucuresti-Ilfov si max. 6.750.000 lei (echivalentul în lei a 1,5 milioane euro) pentru celelalte regiuni ale României.

Solicitantul trebuie să respecte toate conditiile pentru întreprindere nou-înfiintata inovatoare, respectiv:

  • să fie întreprindere mica (conform prevederilor Legii nr. 346/2004);
  • să fie înfiintată cu maximum 5 ani înainte de anul depunerii propunerii de proiect;
  • să nu fi fost cotată în lista oficiala a unei burse de valori si sa nu fi distribuit profit;
  • să nu se fi format printr-o fuziune
  • costurile aferente activitatii de cercetare si dezvoltare să reprezinte cel putin 10 % din costurile sale totale de functionare înregistrate cel putin în cursul unuia dintre cei 3 ani care preced acordarea ajutorului.
  • să fie o întreprindere pentru care cercetarea-dezvoltarea nu constituie obiectul principal de activitate (poate să nu aibă deloc activitate de cercetare-dezvoltare)

Prin proiectele propuse de întreprinderile nou înfiintate inovatoare sunt finantate activitătile de cercetare industrială si/sau de dezvoltare experimentală, activităti de inovare, activităti de inovare de proces si organizatională precum si activitătile care sustin introducerea în productie, producerea si introducerea pe piata a unui produs (bun sau serviciu), proces, tehnologie, noi sau substantial îmbunătătite.

.

5. Tip proiect: Atragerea de personal cu competente avansate din străinătate
Acest tip de proiect se adresează organizatiilor de cercetare si întreprinderilor cu obiect de activitate cercetare-dezvoltare.
In cazul acestei actiuni există un singur tip de proiect, care urmareste crearea de nuclee de competentă stiintifică si/sau tehnologică de înalt nivel, la standarde europene, în cadrul unei institutii CD, al unei universităti sau al unei întreprinderi gazdă cu activitate CD, prin atragerea de specialisti din străinătate, de orice nationalitate, cu competenta recunoscută.

Valoarea asistentei financiare nerambursabile este de maximum 9.000.000 lei.

Posted on 8 martie 2015, in Finantari nerambursabile pentru IMM, Fonduri nerambursabile, Fonduri structurale and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un comentariu